Portrait Spanish Kind White Shirt Facing Side Eating Black Spaghetti White Wall 145933 95

Δίαιτα ελέυθερη γλουτένης και έφηβοι

Portrait Spanish Kind White Shirt Facing Side Eating Black Spaghetti White Wall 145933 95

Μέχρι σήμερα, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία διαθέσιμη για τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι μια αυστηρή δια βίου δίαιτα ελεύθερη γλουτένης.

Ο γενικός στόχος της ΔΕΓ είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων (εάν υπάρχει), η ανάκτηση του εντερικού βλεννογόνου, όπου αντιστρέφονται οι συνέπειες της κακής απορρόφησης και βοηθάει τον ασθενή να επαναφέρει στο φυσιολογικό την απορροφητική ικανότητα του εντέρου του και να παραμείνει υγιής. Ωστόσο πολλές φορές τα άτομα αυτά αποτυγχάνουν ν’ ακολουθήσουν αυτό το πρότυπο διατροφής με αποτέλεσμα να μην υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων τους.

Παράγοντες/αιτίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την τήρηση της ΔΕΓ είναι

  • Η κακή γνώση της διατροφής (παραπληροφόρηση)
  • Δυσκολίες στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης δίαιτας)
  • Σύγχυση στην επισήμανση της γλουτένης στα τρόφιμα (ανεπαρκή εκπαίδευση)
  • Φαγητό εκτός σπιτιού π.χ. ταβέρνα/ εστιατόριο
  • Αισθάνονται διαφορετικοί από τους συνομηλίκους τους (ισχύει πιο πολύ για παιδιά/ εφήβους)

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην τήρηση της ΔΕΓ;

Η συμμόρφωση και η διατήρηση της ΔΕΓ θέτουν προκλήσεις σε οποιαδήποτε ηλικία και κυρίως στους εφήβους. Πρώτον, τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι φτωχότερα γευστικά από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη και αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος και τη μη διαθεσιμότητα των τροφίμων χωρίς γλουτένη, μειώνει την τήρηση της δίαιτας.

Σχέσεις με συνομήλικους και άγχος

Έπειτα, για τους εφήβους, η ΔΕΓ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις κοινωνικές σχέσεις με τους συμμαθητές τους, με τους οποίους ξοδεύουν περισσότερο χρόνο παρά με την οικογένεια, ως μέρος της ανάπτυξης της ταυτότητάς τους. Το φαγητό με φίλους είναι δύσκολο και μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αν και σήμερα πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές τροφίμων σε μενού εστιατορίων για άτομα με κοιλιοκάκη, ο φόβος επιμόλυνσης κατά την προετοιμασία των τροφίμων μπορεί να αυξήσει το άγχος που σχετίζεται με την τροφή και ως εκ τούτου, η θετική κοινωνική πτυχή του φαγητού με τους συνομηλίκους καταλήγει να γίνεται αρνητική!

Κοινωνικές πιέσεις

Στην εποχή μας οι κοινωνικές πιέσεις ιδιαίτερα σε εφήβους και φοιτητές ή ακόμη και σε ενήλικες που εργάζονται σε μία επιχείρηση και πρέπει να καταναλώνουν κάποια γεύματα εκεί ή άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη που πηγαίνουν ταξίδια/διακοπές, εκθέτουν τη διατροφική τους συμμόρφωση σε υψηλό κίνδυνο αποτυχίας. Επαναλαμβανόμενες διατροφικές παραβάσεις οδηγούν σε ατελή ανάκτηση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου και αυτό μπορεί να εκθέσει με σαφήνεια τους ασθενείς σε κινδύνους για την υγεία.

Ποιότητα ζωής

Στοιχεία σχετικά με την ποιότητα ζωής (ΠΖ) ατόμων που ακλουθούν ΔΕΓ εξακολουθούν να είναι ένα ανοιχτό ζήτημα. Εάν και από τη μία πλευρά η ΠΖ βελτιώνεται μετά τη διάγνωση σε συμπτωματικούς ασθενείς, μερικές μελέτες έχουν βρει ότι παραμένει χαμηλότερη από το γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς με κοιλιοκάκη που είναι πιστοί στη ΔΕΓ έχουν και πάλι υψηλότερο επίπεδο εμφάνισης γαστρεντερικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Και για να περιπλέξουμε περαιτέρω τα πράγματα, η διαθεσιμότητα προϊόντων χωρίς γλουτένη ποικίλλει μεταξύ καταστημάτων/ σουπερμάρκετ και φαίνεται πως είναι δύο έως τρεις φορές ακριβότερα από τα αντίστοιχα με βάση το σιτάρι προϊόντα. Οπότε και το κόστος των τροφίμων χωρίς γλουτένη είναι ένας σημαντικός λόγος που οδηγεί σε αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με τη συμμόρφωσή τους! Επομένως, η εκπαίδευση των ασθενών και των μελών της οικογένειας στη ΔΕΓ είναι μεγίστης σημασίας και μπορεί να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την κλινική εικόνα του ασθενούς.

Χορήγηση συμπληρωμάτων

Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης προκαλεί βελτίωση της κλινικής εικόνας εντός λίγων εβδομάδων από την έναρξή της. Συνήθως, η κλινική εικόνα βελτιώνεται αισθητά πριν την αποκατάσταση των βλαβών στον εντερικό βλεννογόνο. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής παράλληλα με τη ΔΕΓ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη δυσαπορρόφηση ιχνοστοιχείων, μετάλλων και βιταμινών. Συνήθως, χορηγούνται σίδηρος, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β12.

Αναδημοσίευση από άρθρο μου στο mednutrition.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως μπορώ να μάθω στο παιδί μου να τρώει υγιεινά;

1. Δώστε τους ξανά το ίδιο και το ίδιο Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρατηρείται διατροφική νεοφοβία. Για να τα δοκιμάσουν

Ekpaideysh Paidioy
13 Δεκ, 2020
Διαβάστε Περισσότερα

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί το κολατσιό από το κυλικείο;

Το Υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει κανόνες αναφορικά με τα τρόφιμα που μπορούν να διατίθενται από τα κυλικεία στα παιδιά. Οι

Efhveia Kolatsio Kylikio
1 Μαρ, 2015
Διαβάστε Περισσότερα

Σνακ για τα παιδιά

Η διατροφή του παιδιού πρέπει να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τον εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό ανάπτυξής του. Για

Little Girl Posing With Kiwifruit 23 2147737767
23 Φεβ, 2012
Διαβάστε Περισσότερα