ζαχαρη καστανη ή λευκή

Καστανή ή λευκή ζάχαρη;

ζαχαρη καστανη ή λευκή

Πολλές φορές όταν παίρνω το διατροφικό ιστορικό των πελατών μου, μου αναφέρουν πως στον καφέ τους ή στα γλυκά που φτιάχνουν βάζουν καστανή ζάχαρη. Επιλέγουν την καστανή ζάχαρη πιστεύοντας ότι είναι καλύτερη από τη λευκή και έχει λιγότερες θερμίδες.Τελικά ισχύει αυτό ή όχι;Για να δούμε…

Λευκή ζάχαρη

Παράγεται από ζαχαρότευτλα και επεξεργάζεται μέχρι να αφαιρεθεί πλήρως η μελάσα και να μείνουν οι λευκοί κόκκοι ζάχαρης. Δεν έχει ΚΑΜΙΑ θρεπτική αξία και 1 κ.γ. ζάχαρη μας δίνει 20 θερμίδες.

Καστανή ζάχαρη

Προέρχεται από τα ζαχαροκάλαμα, αλλά στην περίπτωσή της δεν αφαιρείται εντελώς η μελάσα. Γι’ αυτό το λόγο είναι πιο σκούρα και πιο αρωματική.Έχει ελάχιστη – αμελητέα θρεπτική αξία και 1 κ.γ. ζάχαρης μας δίνει 20 θερμίδες.

Καταλήγοντας

Η καστανή ζάχαρη δεν υπερέχει της λευκής ουσιαστικά σε τίποτα. Και τα είδη παρέχουν τις ίδιες θερμίδες και καθόλου θρεπτική αξία.

Όσον αφορά του διαβητικούς. Η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο είτε καταναλώσετε καστανή είτε λευκή ζάχαρη.

Συμβουλή της διαιτολόγου

Προσπαθήστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης (με μέτρο). Εαν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία αυτή, τότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και στην προστιθέμενη ζάχαρη που βρίσκεται σε επεξεργασμένα ή προ-παρασκευασμένα προϊόντα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε να φάω γλυκό;

Το γλυκό το καταναλώνουμε για να μας δώσει γεύση και ευχαρίστηση και όχι τόσο για τα θρεπτικά του συστατικά π.χ.

Pote Na Fao Glyko
3 Φεβ, 2022
Διαβάστε Περισσότερα

Θρεπτική και διατροφική αξία χαλβά

Ο χαλβάς παρασκευάζεται με βασικά υλικά το ταχίνι και μια γλυκαντική ουσία που συνήθως είναι σιρόπι ζάχαρης, και σπανιότερα φρουκτόζη,

Xalvas Nhsteia
5 Μαρ, 2022
Διαβάστε Περισσότερα