Oyriko Oxy Kai Diatrofi

Ουρικό οξύ και διατροφή

Oyriko Oxy Kai Diatrofi

Τι είναι το ουρικό οξύ;

Το ουρικό οξύ, σχηματίζεται στον οργανισμό κυρίως από τον καταβολισμό πουρινικών βάσεων των νουκλεϊκών οξέων. Οι πουρίνες είναι τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας.

Πού οφείλεται η αύξησή του;

Η αύξηση ουρικού οξέος μπορεί να οφείλεται σε υπερπαραγωγή πουρινών, ή σε μειωμένη απέκκριση ουρικού οξέος από τους νεφρούς και μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας (ποδάγρα – φλεγμονή των αρθρώσεων), πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις του ουρικού οξέος στον οργανισμό (υπερουριχαιμία) εμφανίζονται πολύ συχνά στον γενικό πληθυσμό, ενώ ταυτόχρονα συνυπάρχουν και άλλα μεταβολικά νοσήματα.

Ποιες οι φυσιολογικές τιμές ουρικού οξέος;

Άντρες 3.4-7.0 mg/dL 202-416 mcmol/L

Γυναίκες 2.4-6.0 mg/dL 143-357 mcmol/L                  

Παιδιά 2.0-5.5 mg/dL 119-327 mcmol/L

Πώς αντιμετωπίζεται διατροφικά το ουρικό οξύ;

Τα άτομα με αυξημένο ουρικό οξύ πρέπει να ακολουθούν μία διατροφή χαμηλή σε πουρίνες (τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών που μετατρέπονται σε ουρικό οξύ στον οργανισμό μας).

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε πουρίνες;

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες (150-1000mg/100g) και πρέπει να αποφεύγονται τόσο σε οξεία φάση όσο και σε φάση ύφεσης της υπερουριχαιμίας είναι:

  • τα εντόσθια (συκώτι, εγκέφαλος, νεφρά)
  • ο ζωμός κρέατος
  • τα γλυκάδια
  • το κυνήγι
  • η χήνα
  • τα θαλασσινά (μύδια, χτένια αυγοτάραχο, χταπόδι, γαρίδες)
  • οι σαρδέλες
  • το σκουμπρί
  • η ρέγκα
  • οι αντσούγιες
  • το αυγοτάραχο
  • το χαβιάρι
  • η μαγιά

Τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, η ντομάτα, το σπανάκι, τα φασολάκια, τα φασόλια και ο αρακάς, τα οποία έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (50-150mg/100g) και μπορούν να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες (μία μερίδα ημερησίως).

Η κατανάλωση 1 μεσαίας ντομάτας ή 1 φλιτζανιού μανιταριών δεν επηρεάζει τόσο την αύξηση του ουρικού οξέος, όσο οι τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω ως πλούσιες σε πουρίνες.

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στη μείωση του ουρικού οξέος. Είναι σημαντικό να ζητάτε την γνώμη ειδικού Κλινικού Διαιτολόγου, ώστε να αποφύγετε τις συνέπειες από την αύξησή του στο αίμα σας. Μετά από μια ειδική εξατομικευμένη δίαιτα για μείωση του ουρικού οξέος και με συνεχή επίβλεψη από τον ειδικό γιατρό με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιωθεί η υγεία σας.

Αναδημοσίευση από άρθρο μου στο mednutrition.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστική Ίνωση και διατροφή

H κυστική ίνωση είναι μία κληρονομική ασθένεια, που προσβάλλει κύρια το αναπνευστικό σύστημα, με επιδράσεις και σε άλλα συστήματα του

Kistiki Inosh Kai Diatrofi
17 Φεβ, 2017
Διαβάστε Περισσότερα

Κοιμηθείτε περισσότερο

Πληθώρα ερευνών μας έχουν δείξει ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με την αύξηση του σωματικού μας βάρους και αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας τόσο σε

Ypnos Kpimitheite Perissotero
9 Απρ, 2021
Διαβάστε Περισσότερα

Προβιοτικά vs Καθαρκτικά

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που επηρεάζει το 2-27% του γενικού πληθυσμού των δυτικών χωρών. Η δυσκοιλιότητα στην παιδική

Bacteria Inside Large Intestine Proviotika Enteriki Xlorida Antiviotika
20 Μαρ, 2012
Διαβάστε Περισσότερα