Η δίαιτα χωρίς γλουτένη βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις:
- στην εξάλειψη όλων των προϊόντων που περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη
- στην εξάλειψη των προϊόντων που προέρχονται από αυτά τα δημητριακά (άμυλο, αλεύρι, σιμιγδάλι, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα και κέικ κ.ά.), όλων των υποπροϊόντων αυτών των κόκκων σε τρόφιμα, ποτά και φάρμακα.
Πρωτείνες
Στην αρχή της θεραπείας, θα πρέπει να ενθαρρύνεται μια πλούσια σε πρωτεΐνες και πλούσια σε ενέργεια διατροφή, ειδικά εάν ο ασθενής έχει σημαντική απώλεια βάρους και ελλείψεις που προκαλούνται από τη δυσαπορρόφηση.
Υδατάνθρακες
Η ιδανική ΔΕΓ θα πρέπει να είναι ισορροπημένη (να περιλαμβάνει τόσο μικρο- όσο και μακροθρεπτικά συστατικά), να έχει ποικιλία, να είναι ευχάριστη και επαρκής και ν’ ανταποκρίνεται στις διατροφικές ανάγκες ενός ατόμου.
Σύνθετοι και απλοί υδατάνθρακες θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περίπου το 55% των συνολικών ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων. Παρατηρήθηκε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης υδατανθράκων έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς να αυξήσουν την κατανάλωση λίπους. Αυτό μπορεί να είναι μια συχνή πρακτική σε ασθενείς με κοιλιοκάκη, στους οποίους συνήθως παρατηρείται αυξημένη πρόσληψη λίπους αντικαθιστώντας το αλεύρι και τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη με άλλα που στερούνται γλουτένης, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους. Η συνολική πρόσληψη λίπους πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου το 25-30% ή λιγότερο της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης.
Λιπαρά οξέα
Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον 15% και 10% των συνολικών θερμίδων, αντίστοιχα.
Φυτικές ίνες
Πολύ σημαντική είναι και η επαρκής πρόσληψη διαιτητικών ινών (20-35 g / ημέρα με βάση την ηλικία και το φύλο). Προκειμένου να αποτραπεί η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών έχει προταθεί η κατανάλωση τουλάχιστον 4 έως 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Συνοπτικά μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς γλουτένη πρέπει να παρέχει τα εξής:
- Καθημερινές ενεργειακές απαιτήσεις με βάση την ηλικία, το φύλο και τη σωματική άσκηση.
- Η πρόσληψη υδατανθράκων θα πρέπει να αντιπροσωπεύει το 50% -60% της συνολικής ενέργειας της δίαιτας και τα λίπη να κυμαίνονται μεταξύ 30% -35%. Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να συμβάλλουν περίπου στο 10% -15%.
- Ο αριθμός των γευμάτων που συνιστώνται εξαρτάται από τις συνήθειες, τα ωράρια και το ρυθμό ζωής. Σε γενικές γραμμές συνιστώνται 3 με 6 γεύματα την ημέρα.
- Πρέπει να εξασφαλίζεται η ημερήσια πρόσληψη βιταμινών, ανόργανων συστατικών, νερού και φυτικών ινών που συνιστάται για τον γενικό πληθυσμό από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ.
- Στο μέτρο του δυνατού, καταναλώνετε φυσικά τρόφιμα: γάλα, κρέας, ψάρι, αυγά, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά χωρίς γλουτένη. Αποφύγετε τα κατασκευασμένα προϊόντα εάν η σύνθεση και η μορφή παρασκευής τους δεν είναι πλήρως εγγυημένα.
- Λάβετε τις σχετικές προφυλάξεις σχετικά με το χειρισμό τροφίμων στο σπίτι, σε μπαρ, εστιατόρια και σε σχολικές αίθουσες φαγητού.
- Προσέξτε το αλεύρι καλαμποκιού, το αλεύρι ρυζιού και τις άλλες πηγές χωρίς γλουτένη που πωλούνται σε αρτοποιεία ή σούπερ μάρκετ που δεν πιστοποιούν την απουσία γλουτένης. Μπορούν να μολυνθούν αν έχουν αλεσθεί στην ίδια θέση και άλλα δημητριακά όπως σιτάρι.
- Σε δημόσια ιδρύματα, συνιστάται να μιλήσετε με τον υπεύθυνο ενημέρωσης για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τα κατάλληλα πρότυπα ασφαλείας. Αν υπάρχει αμφιβολία, αποφύγετε τα περίτεχνα πιάτα και επιλέξτε σαλάτες και ψάρια ή κρέας στη σχάρα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου στις σχολικές αίθουσες φαγητού για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μόλυνσης: οι πρώτες ύλες πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά σε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου μεταξύ τους ή με τη χρήση διαχωριστικού.
- Εάν υπάρχει στο σπίτι ένα άτομο με κοιλιοκάκη, τα τρόφιμα θα πρέπει πάντα να προετοιμάζονται και να διακινούνται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα και εάν δεν υπάρχουν ξεχωριστές περιοχές, αρχίστε με την προετοιμασία του γεύματος χωρίς γλουτένη. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια μαγειρικά σκεύη για την παρασκευή τροφίμων χωρίς γλουτένη και γλουτένης. Η αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης μεταξύ των δύο ειδών τροφίμων αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα στην πρακτική διαχείριση της κοιλιοκάκης. Σχετικά με αυτό, το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών αποτελεί ένα κεντρικό σημείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Τα σωματίδια γλουτένης μπορούν να ταξιδεύουν από ένα φαγητό σε ένα άλλο μόνο χρησιμοποιώντας ένα όχι τέλεια πλυμένο μαγειρικό σκεύος ή όταν μοιράζεται το φαγητό με το ίδιο εργαλείο. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη πρέπει να παρασκευάζονται στην αρχή με τη χρήση μόνο συγκεκριμένων εργαλείων. Μετά από αυτό, μπορούν να παρασκευαστούν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ορισμένα όργανα μαγειρέματος, όπως κουτάλες, αναμικτήρες τροφίμων, ξύλα κοπής κ.λπ., είναι πραγματικά δύσκολο να καθαριστούν βαθιά λόγω των χαρακτηριστικών τους. Ως λύση, πρέπει να είναι διαθέσιμο ένα μικρό σύνολο μαγειρικής που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη και η παρασκευασμένη τροφή θα μπορούσε να απομονωθεί χρησιμοποιώντας αλουμινόχαρτο.
- Πάρτε προφυλάξεις με τα εισαγόμενα τρόφιμα γιατί σύμφωνα με διαφορετικούς κανονισμούς σε χώρες, ο ίδιος κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικά συστατικά για ένα προϊόν που πωλείται με το ίδιο εμπορικό σήμα. Τα κριτήρια για την περιεκτικότητα σε γλουτένη και τους υγειονομικούς ελέγχους μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από τη χώρα προέλευση, καθώς δεν υπάρχουν κοινοί ευρωπαϊκοί κανονισμοί που να διέπουν τη μέγιστη περιεκτικότητα σε τρόφιμα χωρίς γλουτένη.
- Μην καταναλώνετε προϊόντα χύμα ή μη επισημασμένα.
- Τα φαρμακευτικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιούν γλουτένη, αλεύρι, άμυλο ή άλλα υποπροϊόντα για την παρασκευή των εκδόχων τους. Τα φυλλάδια των σχετικών ειδικοτήτων πρέπει να περιέχουν προειδοποίηση για τα άτομα με κοιλιοκάκη.
- Εάν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς το εάν ένα προϊόν μπορεί να περιέχει γλουτένη, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Αναδημοσίευση από άρθρο μου στο mednutrition.gr