Diaitologos Nutritionist

Ποιες είναι οι συνήθειες ενός διαιτολόγου;

Diaitologos Nutritionist

Πολλές φορές οι διαιτολόγοι ακούνε από τους γύρω τους «Εσύ αυτά που λες τα εφαρμόζεις;». Η αλήθεια είναι πως η πλειοψηφία όσων έχουν σπουδάσει το αντικείμενο της διατροφής, έχουν υιοθετήσει και συμμορφωθεί με κάποιες διατροφικές συνήθειες που δύσκολα τις απαρνιούνται!!

Ένας διαιτολόγος ποτέ δεν παραλείπει το πρωινό του!

«Είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» ακούτε συχνά να ισχυρίζεται. Και όχι άδικα!! Υπάρχει πλήθος ερευνών που έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι το πρωινό, καθώς αυτό το γεύμα αναπληρώνει την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα το πρωί μετά τον βραδινό ύπνο και αποφεύγετε κατ’ αυτό τον τρόπο, το τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης, έχει βρεθεί ότι άτομα που παραλείπουν το πρωινό τους νιώθουν περισσότερο κουρασμένα και δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα.

Ποτέ δεν ψωνίζει με άδειο στομάχι

Πόσες φορές πήγατε super market και επιστρέψατε σπίτι με προϊόντα που δεν είχατε σκοπό να αγοράσετε;! Ερευνητές ισχυρίζονται πως όταν ψωνίζουμε με άδειο στομάχι, έχουμε την τάση να επιλέγουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και πολλές φορές είναι πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Για ν’ αποφύγετε αυτές τις καταναλωτικές παγίδες προσπαθήστε να ψωνίζετε με γεμάτο στομάχι και να κάνετε λίστα για τα ψώνια σας, προσπαθώντας να μείνετε πιστοί σ’ αυτήν.

Οι υδατάνθρακες είναι φίλοι του

Φυσικά και η κατανάλωση υδατανθρακούχων τροφίμων είναι στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Προσοχή οφείλετε να δώσετε στην ποιότητα (ολικής αλέσεως προϊόντα) και στην ποσότητά τους. Προσπαθήστε να χωρίζετε το πιάτο σας σε 4/4 και το ¼ εκ των οποίων ν’ αποτελείται από κάποια υδατανθρακούχα τροφή π.χ. πουρέ, ρύζι, πατάτα. Το υπόλοιπο πιάτο σας ν’ αποτελείται από 2/4 λαχανικά και ¼ άπαχη πρωτεΐνούχα τροφή π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, μπιφτέκι.

Και τα τρόφιμα των fast food είναι φίλοι του

Πολύ λανθασμένα, αρκετοί πιστεύουν ότι τρόφιμα που φτιάχνονται στα ταχυφαγεία πρέπει ν’ αποκλείονται από την διατροφή και ν’ αποφεύγονται! Δυστυχώς οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η έλλειψη χρόνου, κάποιες φορές οδηγεί στο να καταναλώσετε φαγητό εκτός σπιτιού. Δεν χρειάζεται να νιώθετε τύψεις, απλά προσπαθήστε να επιλέξετε υγιεινές εναλλακτικές όπως π.χ. κοτόπουλο αντί για γύρο χοιρινό στην πίτα σουβλάκι, σάντουιτς με λαχανικά αντί για χάμπουργκερ με τηγανιτές πατάτες, πίτσα λαχανικών αντί για special.

Τρώει γλυκά!

Όλοι έχουμε αδυναμίες… Άλλοι γλυκές, άλλοι αλμυρές! Το θέμα είναι να προσέχετε να μην κάνετε κατάχρηση τροφίμων που ναι μεν σας δίνουν απόλαυση, αλλά απ’ την άλλη σας βομβαρδίζουν με άδειες θερμίδες. Προσπαθήστε να μην φυλάτε ¨προκλητικά¨ τρόφιμα μπροστά στο ψυγείο ή στα ντουλάπια του σπιτιού σας. Επιλέξτε να έχετε τρόφιμα που να σας αρέσουν αλλά δεν είναι ιδιαίτερα παχυντικά π.χ. αποξηραμένα φρούτα, μπάρες δημητριακών, σοκολατάκια μαύρης σοκολάτας, μπισκότα και να τα καταναλώνετε 1-2 φορές τη βδομάδα.

Τσιμπολογά με σύνεση

Το να καταναλώνετε 5-6 γεύματα ημερησίως κάθε 3-4 ώρες είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε. Πέρα από τα 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) συνιστάται η κατανάλωση ενδιάμεσων μικρογευμάτων (δεκατιανό, απογευματινό, προ ύπνου). Τέτοια σνακ θα μπορούσαν να αποτελούνται από ένα φρούτο, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ωμούς ξηρούς καρπούς, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

Το ψυγείο του είναι πάντα γεμάτο

Προσπαθήστε να εφοδιάσετε το ψυγείο σας με τα απαραίτητα προς κατανάλωση τρόφιμα της εβδομάδας, τα οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Από αυτό δεν πρέπει να λείπουν τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, τα αυγά, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα άπαχα κρεατικά. Καλό θα ήταν να σχεδιάζετε από την προηγούμενη ημέρα, τι σκοπεύετε να φάτε την επόμενη, ώστε να προμηθεύεστε τα κατάλληλα υλικά και να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

Είναι καλός φίλος με το νερό

Ως γνωστόν, το σώμα αποτελείτε από 55-70% νερό και αυτό το κάνει απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του. Η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ή οι αυξημένες απώλειες υγρών μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Οι καθημερινές ανάγκες του ατόμου σε υγρά ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τις συνθήκες ζωής του (κλίμα στο οποίο ζει, φυσική δραστηριότητα) όσο και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου (φύλο, ηλικία, κατάσταση υγείας). Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις η πρόσληψη υγρών πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 1,5 λίτρο για τις γυναίκες και στα 2,5 λίτρα για τους άνδρες, τα οποία μπορούν να καλυφθούν από νερό, τσάι, γάλα, χυμούς, καφέ αλλά και από τρόφιμα με υψηλή υγρασία, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Κινείται όσο περισσότερο μπορεί

Προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας μία αερόβια ή αναερόβια άσκηση π.χ. γρήγορο περπάτημα, ποδήλατο, aerobic, χορό, κολύμπι, ασκήσεις ενδυνάμωσης μυϊκών ομάδων. Αυτό θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας και να νιώσετε ευεξία και βελτίωση στην υγεία σας.

Αναδημοσίευση από άρθρο μου στο mednutrition.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κράμπες και ηλεκτρολύτες

Γνωρίζατε ότι ένα φλιτζάνι νερό καρύδας περιέχει 5% περισσότερο κάλιο απ’ ότι 1 μπανάνα μέτριου μεγέθους; Ένα από τα κύρια

Krambes Hlektrolhtes
20 Ιούν, 2020
Διαβάστε Περισσότερα

Καλές πηγές βιταμίνης Β12

1️. Ψάρια – όστρακα2️. Αυγά3️. Κρέας κόκκινο – συκώτι4️. Κοτόπουλο5️. Γαλακτοκομικά

Βιταμινη β12
1 Μαρ, 2021
Διαβάστε Περισσότερα

Βάλε όρια

Όταν πάρεις μία απόφαση να ξεκινήσεις ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής είτε για λόγους υγείας π.χ. αυξημένη πίεση, αυξημένο σάκχαρο κτλ,

Vale Oria
11 Δεκ, 2020
Διαβάστε Περισσότερα