Κάθε κύτταρο του σώματος χρειάζεται αιμόσταση, ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον και μία υγιή κυτταρική μεμβράνη, ο τοίχος μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού κυττάρου. Χωρίς αυτήν την μεμβράνη, τα κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να κρατούν το νερό και τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά, όπως επίσης και την ικανότητά τους να επικοινωνούν.
Κυτταρικές μεμβράνες και λιπαρά οξέα
Οι κυτταρικές μεμβράνες αποτελούνται από λιπαρά οξέα, τα οποία προέρχονται από τη διατροφή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και η αποτελεσματική δομή, λειτουργία και ακεραιότητα, να μπορούν να επηρεαστούν από τις αλλαγές της διατροφής μας. Μία δίαιτα που αποτελείται κυρίως από κορεσμένα λιπαρά οξέα, χοληστερόλη και τρανς λιπαρά δημιουργεί κυτταρικές μεμβράνες, οι οποίες είναι πολύ λιγότερο ρευστές στην φυσική τους κατάσταση απ’ ότι οι μεμβράνες των ανθρώπων, οι οποίοι καταναλώνουν σε καλά επίπεδα μονοακόρεστα λιπαρά, EPA και DHA.
Με λίγα λόγια, η βιολογική επίδραση των ω-3 και κυρίως του EPA και του DHA, έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να ενσωματωθούν στην κυτταρική μεμβράνη, όπου επηρεάζουν την ρευστότητά της, την λειτουργία των υποδοχέων, την ενζυμική δραστηριότητα και την παραγωγή των μεσολαβητών των λιπιδίων.
Πώς τα ω-3 λιπαρά οξέα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό;
Επιπρόσθετα, στον κρίσιμο ρόλο στην υγεία της κυτταρικής μεμβράνης, τα ω-3 λιπαρά οξέα αποδείχθηκε ότι επηρεάζουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος:
- Ρυθμίζοντας την γονιδιακή έκφραση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην ρύθμιση της κατάλληλης λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Μειώνοντας τα προϊόντα σύνθεσης της φλεγμονής, τα οποία μπορούν τα βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Βελτιώνοντας τον τρόπο δράσης, κατά τον οποίο τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επικοινωνούν το ένα με το άλλο, δηλαδή οδηγείται σε βελτίωση η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μεσολαβήσουν σε πολλές φυσιολογικές διαδικασίες, κάνοντάς τα χρήσιμα σε σχεδόν κάθε κατάσταση ασθένειας.
Επίσης, να τονίσουμε ότι τα αποτελέσματα από μία διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, έχουν επιβεβαιωθεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα και οι έρευνες δείχνουν ότι καταστέλλουν τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά και επαρκείς σε ω-3 λιπαρά οξέα αυξάνουν την επιβίωση και μειώνουν την σοβαρότητα της ασθένειας σε αυτοάνοσα νοσήματα.
Συμπερασματικά
Τα οφέλη των ω-3 λιπαρών οξέων είναι πολλαπλά, γι’ αυτό καλό θα ήταν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας, είτε με την πρόσληψή τους από τις τροφές, είτε με τη χρήση διατροφικών συμπληρωμάτων.
Γενικά, για να έχουμε την ασπίδα προστασίας των ω-3 λιπαρών οξέων, θα πρέπει να στοχεύουμε τουλάχιστον σε μία πλούσια πηγή αυτών στη διατροφή μας καθημερινά. Αυτό μπορεί να είναι μία μερίδα λιπαρών ψαριών, όπως π.χ. κολιός, μια κουταλιά σούπας κραμβέλαιο ή σογιέλαιο στην σαλάτα ή στο μαγείρεμα ή 1 χούφτα καρύδια ή λιναρόσπορο στο πρωινό ή στο απογευματινό μας γεύμα.
Αναδημοσίευση από άρθρο μου στο mednutrition.gr