Systhmatikos Erithimatodhs Lykos Kai Diatrofi

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και Διατροφή

Systhmatikos Erithimatodhs Lykos Kai Diatrofi

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΛΕ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του, προκαλώντας ευρεία φλεγμονή και βλάβη ιστών στα προσβεβλημένα όργανα. Μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις, το δέρμα, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τους νεφρούς και τα αιμοφόρα αγγεία. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον λύκο, αλλά οι ιατρικές παρεμβάσεις και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να τον ελέγξει.

Διατροφή και ΣΕΛ

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που προκαλούν ΣΕΛ ή που μπορούν να τον θεραπεύσουν! Οι ασθενείς με ΣΕΛ έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και νεφρικών ασθενειών από ότι τα υγιή άτομα. Ως αποτέλεσμα διαταραχών στα λιπίδια του ορού, στη φλεγμονή και στο οξειδωτικό στρες, οι ασθενείς με ΣΕΛ πρέπει να ακολουθήσουν μια δίαιτα που ν’ αντιμετωπίζει αυτούς τους παράγοντες. Τα βασικά θρεπτικά θέματα περιλαμβάνουν τη διατήρηση ή την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους μέσα από μια υγιεινή διατροφή που βοηθά στη μείωση των λιπιδίων του ορού και παρέχει υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με λύκο πρέπει να επιδιώκουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτριες ποσότητες κρέατος, πουλερικών και λιπαρών ψαριών.

Συνοπτικά προτείνονται τα εξής:

1. Επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους

Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένα λιπίδια ορού και άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε ασθενείς με ΣΕΛ. Προς το παρόν, οι πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της δίαιτας στις αυτοάνοσες ασθένειες είναι ακόμη ανεπαρκείς! Εντούτοις, έχει αποδειχθεί ότι ο θερμιδικός περιορισμός επάγει διάφορα οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αυτός ο περιορισμός οδηγεί επίσης σε μεταβολές στο μικροβιακό έντερο του ασθενούς. Η παχυσαρκία μεταξύ των ενήλικων με ΣΕΛ αποτελεί πραγματική ανησυχία, καθώς έως και το 40-50% αυτών των ασθενών είναι παχύσαρκοι και πιο επιρρεπείς στο να υποφέρουν από κόπωση. Για αυτή την ομάδα ασθενών, η μείωση του βάρους με τη διατήρηση μίας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη ή μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματική στη μείωση του επιπέδου της κόπωσης, αν και η ασθένεια δεν επηρεάστηκε από τη δίαιτα.

2. Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη

Οι ασθενείς με ΣΕΛ συχνά έχουν δυσλιπιδαιμία χαρακτηριζόμενη από αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χαμηλή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μια μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με ΣΕΛ καταναλώνουν σημαντικά πιο πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες, λιγότερες ίνες και χαμηλότερες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων από ό, τι οι υγιείς μάρτυρες, συνήθειες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η δίαιτα για άτομα με ΣΕΛ και δυσλιπιδαιμία πρέπει να περιλαμβάνει γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και τα στοιχεία δείχνουν ότι μια τέτοια θεραπεία προκαλεί σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης σε ασθενείς με ΣΕΛ.

3. Αύξηση πρόσληψης Ω-3 λιπαρών οξέων

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα από ψάρια ή ιχθυέλαια μπορεί να βελτιώσουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως τα υψηλά τριγλυκερίδια και η αρτηριακή πίεση. Τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν: σολομός, σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγγα, τόνος και λιναρόσπορος. Συμπληρώματα ω-3 λιπαρών οξέων φάνηκε πως μείωσαν τη φλεγμονή, την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και το οξειδωτικό στρες.

4. Αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών

Η υπερβολική παραγωγή ελευθέρων ριζών και το οξειδωτικό στρες, εμπλέκονται στην ανάπτυξη του ΣΕΛ. Αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες συνδέονται με κακές κλινικές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της πιο επιθετικής και παρατεταμένης ανάγκης για φάρμακα, ανάπτυξης καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου (πρώιμη αθηροσκλήρωση, αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρταση), πρωτεϊνουρία, ηπατική βλάβη και αύξηση του δείκτη δραστηριότητας του ΣΕΛ . Τα φλαβονοειδή αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κατηγορία πολυφαινολών. Αυτοί οι απίστευτοι ενισχυτές της υγείας, πέραν της προώθησης μιας καλύτερης ανοσολογικής απόκρισης, έχουν καλά εδραιωμένο αντιοξειδωτικό και αντιμικροβιακό αποτέλεσμα, καθώς και έναν αντιγηραντικό ρόλο. Τα κύρια τρόφιμα που προσφέρουν αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν διάφορα φρούτα και λαχανικά (πορτοκάλια, μαρούλι, καρπούζι, ακτινίδιο, ντομάτα, μήλα, φακές, σέλινο). Οι μελέτες επισημαίνουν ότι μια ισορροπημένη διατροφή, με υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φλαβονοειδή, έχει θετική συσχέτιση σε ασθενείς με ΣΕΛ.

5. Προσοχή στην πρόσληψη πρωτεϊνών

Η μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών 0,6 g / kg / ημέρα είναι χρήσιμη για τη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας σε ασθενείς με ΣΕΛ και οι μελέτες με ποντίκια οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ένας περιορισμός στην κατανάλωση φαινυλαλανίνης και τυροσίνης θα μπορούσε επίσης να αποφέρει οφέλη. Οι κυριότερες πηγές πρωτεϊνών είναι το κρέας (και τα παράγωγα αυτού) και τα αυγά.

6. Αύξηση κατανάλωσης Φυτικών Ινών

Η ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών που βρίσκονται σε ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, θα πρέπει να είναι περίπου 38 g για τους άνδρες και 25 g για τις γυναίκες, προκειμένου να μειωθεί η γλυκόζη και τα λιπίδια μετά την κατανάλωση γεύματος, να ρυθμιστεί η υπερλιπιδαιμία και να μειωθεί η αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά την κατανάλωση ινών, πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψή τους, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

7. Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D

Μια συστηματική ανασκόπηση μελετών σχετικά με τη βιταμίνη D στο ΣΕΛ διαπίστωσε ότι 10 από τις 15 έρευνες αποκάλυψαν μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της ασθένειας. Τα αποτελέσματα των μελετών για συμπληρώματα βιταμίνης D σε ασθενείς με ΣΕΛ είναι αμφιταλαντευόμενα όσον αφορά τη μειωμένη δραστηριότητα της νόσου και τις μεταβολές στις ανοσολογικές παραμέτρους. Τα περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι, τουλάχιστον στους παιδιατρικούς ασθενείς με ΣΕΛ, η πυκνότητα των οστών στην σπονδυλική στήλη βελτιώνεται σημαντικά με τη συνδυασμένη θεραπεία συμπληρωμάτων βιταμίνης D και ασβεστίου. Λόγω του γεγονότος ότι οι ασθενείς με ΣΕΛ κινδυνεύουν από οστεοπόρωση και κατάγματα που προκαλούνται από τα γλυκοκορτικοειδή, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η συμπλήρωση σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

8. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Μια μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε σύγκριση με την κατανάλωση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για ΣΕΛ, πιθανώς μέσω της αναστολής της παραγωγής ιντερλευκίνης-6 (IL-6) ή άλλων προφλεγμονωδών κυτοκινών.

9. Συμπληρώματα κουρκουμά

Μια μικρή ελεγχόμενη κλινική δοκιμή στην οποία οι ασθενείς με ΣΕΛ έλαβαν συμπλήρωμα με 500 mg, διαπιστώθηκαν σημαντικές μειώσεις στην πρωτεϊνουρία και στην συστολική αρτηριακή πίεση. Σίγουρα απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των θετικών αποτελεσμάτων.

10. Γλυκοκορτικοειδή & κορτικοστεροειδή

Τα γλυκοκορτικοειδή αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για διαβήτη, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για τους ασθενείς με ΣΕΛ. Αν και ο κίνδυνος αυτός μειώνεται από τα αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο, κανένα στοιχείο δεν υποδεικνύει ότι η διαιτητική θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη σε ασθενείς με ΣΕΛ που υποβάλλονται σε θεραπεία με στεροειδή.

Τα κορτικοστεροειδή μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα. Εάν παίρνετε κορτικοστεροειδή, θα πρέπει να περιορίσετε το λίπος και το αλάτι στη διατροφή σας καθώς και τα δύο μπορούν να συμβάλουν σε αυτές τις παρενέργειες. Εάν αντιμετωπίζετε κατακράτηση υγρών που προκαλεί οίδημα, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα αλατιού και τροφίμων που περιέχουν νάτριο. Ειδικότερα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται! Τα κορτικοστεροειδή μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την οστεοπόρωση! Εάν έχετε οστεοπόρωση, πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο καθημερινά για να βοηθήσετε την ανάπτυξη των οστών. Πλούσια σε ασβέστιο είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, χόρτα).

11. Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται

Είναι αυτά που περιέχουν ω-6 λιπαρά οξέα όπως φυτικά έλαια από καλαμπόκι, βαμβακέλαιο, παπαρούνα, κρόκος, σουσάμι, σόγια, ηλίανθος και καρύδια. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός των ω-6 λιπαρών οξέων και / ή του ψευδαργύρου μπορεί να καταστείλει την ανοσοαπόκριση και ως εκ τούτου τις εξάρσεις του ΣΕΛ.

Είναι οι χορτοφαγικές ή οι vegan δίαιτες εντάξει για τα άτομα με ΣΕΛ;

Οι χορτοφαγικές ή οι vegan δίαιτες είναι εντάξει, αλλά πρέπει να λαμβάνει ο ασθενής με ΣΕΛ ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα που περιλαμβάνει βιταμίνη Β12, καθώς αυτή η βιταμίνη μπορεί να ληφθεί μόνο μέσω ζωικών προϊόντων. Διαφορετικά μπορεί να εμφανίσουν αναιμία και βλάβη στο νευρικό σύστημα.

Είναι ασφαλές να ασκείτε κάποιος όταν έχει ΣΕΛ;

Γενικά, η άσκηση, υπό την καθοδήγηση ενός φυσιοθεραπευτή και μετά από μια συζήτηση με το γιατρό σας, δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά μπορεί να είναι επωφελής για εκείνους που διαγιγνώσκονται με λύκο. Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή σε γυναίκες με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Όταν κάποιος έχει λύκο, η ιδέα της άσκησης μπορεί να είναι οδυνηρή ακόμα στο άκουσμα της λέξης. Άτομα με λύκο είναι κουρασμένα, οι αρθρώσεις τους πονάνε και το μόνο που θέλουν είναι απλώς να ξεκουραστούν. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με λύκο να χτίσουν ισχυρότερους μύες, να αποτρέψουν την ακαμψία των αρθρώσεων, να καταπολεμήσουν την κόπωση και να αποφύγουν την πρόσληψη βάρους. Απλά φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας επειδή μερικές κινήσεις μπορεί να είναι επιβλαβείς όταν έχετε πρησμένες αρθρώσεις ή μυϊκούς πόνους. Η άσκηση είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ΣΕΛ επειδή μειώνει την μυϊκή αδυναμία τους ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την αντοχή των μυών. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για τους ασθενείς με ΣΕΛ.

Μια από τις πιο συχνές βλάβες που έχουν οι ασθενείς με ΣΕΛ είναι η γενικευμένη κόπωση που μπορεί να περιορίσει τις δραστηριότητές τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μια μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο η αερόβια άσκηση όσο και οι άσκηση μυϊκής ενίσχυσης μπορούν να αυξήσουν το επίπεδο ενέργειας, την καρδιαγγειακή ικανότητα, τη λειτουργική κατάσταση και τη μυϊκή δύναμη σε ασθενείς με ΣΕΛ.

Μερικές γενικές συμβουλές για τα άτομα με λύκο

ΚΑΝΤΕ ΤΟ

  • Να ξεκουράζεστε αρκετά και να αποφεύγετε αγχωτικές καταστάσεις.
  • Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα τακτικής μέτριας άσκησης (χωρίς να κουράζεστε), καθώς αυτό θα βελτιώσει την ευεξία σας και θα προστατέψει την απώλεια μυϊκής μάζας.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό σας τακτικά (ιδιαίτερα εάν αισθάνεστε ότι τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται) και δημιουργήστε μια λίστα με τα συμπτώματά σας και τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε για το γιατρό σας.
  • Πάντα να παίρνετε τα φάρμακά σας όπως σας έχουν δοθεί στις οδηγίες και φυλάξτε ένα αρχείο των φαρμάκων σας.
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο

ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ

  • Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να σας προκαλέσει φλεγμονή, οπότε αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο φορώντας ένα φαρδύ καπέλο, μακρύ μανίκι και μακρύ παντελόνι και πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακή προστασία μέγιστης αντοχής που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB.
  • Αποφύγετε την επαφή με άτομα που έχουν λοιμώξεις.
  • Μην καπνίζετε.

Αναδημοσίευση από άρθρο μου στο mednutrition.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντερικό μικροβίωμα και πως ενισχύεται η εντερική μικροχλωρίδα

Τι είναι το εντερικό μικροβίωμα; Το εντερικό μικροβίωμα αναφέρεται σε όλα τα μικρόβια στο έντερο, τα οποία λειτουργούν ως ένα

enteriki mikroxlorida enteriko mikrovioma
7 Ιούν, 2022
Διαβάστε Περισσότερα

Οι εφαρμογές των κινητών που συμβάλλουν στην υγεία μας

Εφαρμογή για υπενθύμιση κατανάλωσης νερού/ υγρών Εφαρμογή καταγραφής των βημάτων που πραγματοποιούνται ημερησίως Ηλεκτρονικό ημερολόγιο καταγραφής άσκησης και διατροφής Εφαρμογή

Efarmoges Kinhton Gia Thn Ygeia Mas
18 Αυγ, 2016
Διαβάστε Περισσότερα

Πρωινά που θρέφουν τον εγκέφαλό σας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Το πρωί όταν ξυπνάτε λόγω του ότι

Proina Poy Threfoyn Ton Egkefalo
15 Δεκ, 2016
Διαβάστε Περισσότερα